Ψήφος εμπιστοσύνης ή ψήφος υποχρέωσης;

Τελικά ρε παιδιά μάλλον κοροιδεύουμε τους εαυτούς μας, μόνο έτσι μπόρουν να εξηγηθούν κάποια πράγματα. Φωνάζουμε, δυσανασχετούμε και κατηγορούμε ανθρώπους και συμπεριφορές και μετά, με άνεση που περισσεύει , μνήμη κοντή και κρίση χαλαρή, πάμε και με την ψήφο μας- το δυνατότερο όπλο που έχουμε στα χέρια μας ώς ενεργοί πολίτες-τους επικροτούμε και τους ανανεώνουμε τη σύμβαση για τέσσερα επιπλέον χρόνια. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Το ερώτημα είναι εύκολο να απαντηθεί εάν αναλογιστεί κανείς τον τρόπο που ψηφίζουν οι περισσότεροι από εμάς. Το συντριπτικό ποσοστό των ψηφοφόρων, ιδίως των δημότικων εκλογών, ψηφίζουν είτε κομματικά, είτε από υποχρέωση σε άτομα που τους έχουν εξυπηρετήσει στο παρελθόν, ενώ στις τελευταίες εκλογές λόγω και της τεράστιας λίστας υποψηφιών του κάθε συνδιασμού, όλοι είχαν και κάποιο γνωστό, φίλο ή συγγενή για να ψηφίσουν.

Αυτή είναι η αλήθεια και είναι λυπηρή, γιατί το πιο δυνατό  χαρτί  που έχουμε στα χέρια μας για να αλλάξουμε κάτι από αυτήν την ασχήμια, εμείς το χαρίζουμε, το πετάμε.

Έτσι γίνεται όλα αυτά τα χρόνια στην χώρα μας, πετάμε την ψήφο μας στα σκουπίδια για μια υποχρέωση και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι μοναδική  υποχρέωση που έχουμε είναι να αγωνιστούμε εμείς σήμερα για να έχουν τα παιδία μας  ένα καλύτερο αύριο, να μην κάνουμε  δηλαδή ότι έκαναν οι δικοί μας γονείς χθές  για το δικό μας σήμερα το τόσο άσχημο και προβληματικό.

Ποτέ όμως δεν είναι αργά για να αλλάξουμε, να αλλάξουμε σαν άτομα πρώτα, σαν οντότητες και μετά σαν σύνολο και την επόμενη φορά μπροστά στην κάλπη να αναλογιστούμε τη δύναμη μας σαν πολίτες και να μην ρίξουμε μια ψήφο υποχρέωσης αλλά μια ψήφο εμπιστοσύνης, εμπιστοσύνης στον ίδιο μας τον εαυτό.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s