Δ.Ν.Τ. σαν να λέμε C.I.A.

Τι μπορεί να συνδέει τη CIA και τις ανακριτικές τεχνικές που χρησιμοποιεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα;

Η βραβευμένη καναδή δημοσιογράφος και επίτιμη διδάκτωρ πολιτικού δικαίου στο πανεπιστήμιο King College της Νέας Σκοτίας Ναόμι Κλάιν, αποδεικνύει ότι η «θεραπεία του σοκ» που η CIA εφάρμοζε από τις αρχές της δεκαετίας του ’50 βρίσκει άμεση εφαρμογή στις μεθόδους που προτείνει το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα για να φέρουν στον «ίσιο δρόμο» παραστρατημένες οικονομίες.

Σύμφωνα με μελέτες που είχαν δημοσιευθεί τις δεκαετίες του ’60 και του ’70, ο επικεφαλής των πειραμάτων της CIA τη δεκαετία του ’50, δόκτωρ Γιούεν Κάμερον,

πίστευε ότι ο μοναδικός τρόπος για να διδάξει στους «ασθενείς» του νέους, υγιείς, τρόπους συμπεριφοράς ήταν να διεισδύσει στο μυαλό τους και να σπάσει τα παλιά παθολογικά νοητικά σχήματα. Αυτή η μαζική απώλεια όλων των αναμνήσεων ήταν η ουσία της θεραπείας για να ωθηθεί ο ασθενής σε νέο στάδιο ανάπτυξης. Οταν με μια σειρά αλλεπάλληλων ηλεκτροσόκ είχε επιτευχθεί η «πλήρης αποδόμηση» της προσωπικότητας του ασθενούς, μπορούσε πλέον να αρχίσει η ψυχική καθοδήγηση.

Αντίστοιχα στην περίπτωση μιας οικονομίας οι υπέρμαχοι της «θεραπείας του σοκ»,αντί για ηλεκτροσόκ συνιστούν οδυνηρά σόκ- μέτρα ταυτόχρονα, δεκάδες αλλαγές προς κάθε κατεύθυνση για να εδραιωθεί στον κόσμο ένα αίσθημα ματαιότητας και να περιέλθει οι κοινωνία σε μια κατάσταση αδράνειας σε μια «πλήρη αποδόμηση».”Οταν ξεσπάει μια κρίση” λένε ,”πρέπει να αναπτύσσουμε πολιτικές έως ότου το πολιτικά αδύνατο καταστεί πολιτικά αναπόφευκτο”, δηλαδή “οι ηγέτες είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι είναι ή ισχυρίζονται ότι είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση της κρίσης, ουσιαστικά οι περίοδοι κρίσης είναι περίοδοι αναστολής της δημοκρατίας”. Μήπως κάτι σας θυμίζει αυτό;

Στα ανακριτικά εγχειρίδια της CIA επισημαίνεται πως οι κρατούμενοι πρέπει να απομονώνονται αμέσως και τονίζεται: «Πρέπει συνεχώς να βρίσκονται υπό καθεστώς σύγχυσης, αποπροσανατολισμού και έκπληξης. Χωρίς αυτά τα στοιχεία δεν υπάρχει σοκ». Πόσο πολύ ταιριάζει η περιγραφή με την κατάσταση την οποία ζούμε καθημερινά στην χώρα μας; Παντού κόσμος απομονωμένος, προβληματισμένος γεμάτος σύγχυση και αγωνία για το τί πρόκειται να του συμβεί, παντού σκυμμένα κεφάλια και φόβος για το αύριο. Το πείραμα πέτυχε. Tώρα είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τα πάντα χωρίς αντίδραση, ή μήπως όχι.

“Η μνήμη, τόσο η ατομική όσο και η συλλογική, είναι ο μεγαλύτερος αποσοβητής των σοκ” υποστηρίζει η Ναόμι Κλάιν , όταν ο μηχανισμός του δόγματος του σοκ γίνει συλλογικά κατανοητός, είναι δυσκολότερο να αιφνιδιαστούν ολόκληρες κοινότητες, είναι δυσκολότερο να βρεθούν σε μια κατάσταση σύγχυσης, καθώς γίνονται πιο ανθεκτικές στο σοκ.

Πρέπει λοιπόν να ανακτήσουμε την κοινωνική μας συνοχή, να βγούμε από τα όρια του μικρόκοσμου μας, να δούμε περισσότερο το εμείς και όχι το εγώ και να κλέισουμε ερμητικά τα αυτιά και τα μάτια σε αυτούς που καθημερινά πειράζουν το μυαλό μας. Έτσι μπορεί να υπάρξει διαφυγή.

Δείτε την εκπομπή του BBC για τον Ewen Cameron 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s