Εκπαίδευση | Ανεργία | Επιχειρηματικότητα | Καινοτομία

Η ανεργία είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία σήμερα. Τα νούμερα είναι τρομακτικά, 55% στους νέους και κοντά στο 25% γενικότερα. Κάθε μικρομεσαία οικογένεια βιώνει πλέον την ανεργία. Σίγουρα οι νέοι είναι με τη πλάτη στο τοίχο.

Αυτό δε σημαίνει ότι δε πρέπει να σκεφτονται με πλάνο. Αντίθετα, θα πρέπει να θέσουν βασικούς στόχους, να δουν τι τους αρέσει να κάνουν και μέσα από οποιαδήποτε εργασία, να δοκιμάζουν τον εαυτό τους στους στόχους αυτούς.

Λύκειο – Πανεπιστήμιο

Ο στόχος του μαθητή σήμερα  (βασικά του υπουργείου παιδείας), πρέπει να είναι μια δουλειά, η οποία δε θα αποτελεί κόμβο ενός διαγράμματος μια εταιρίας, όπου και να λείπει αυτός ο κόμβος, θα αντικατασταθεί γρήγορα με έναν άλλο. Στόχος πρέπει να είναι όταν λείψεις, η εταιρία να έχει μεγάλο πρόβλημα. Αυτό μεταφράζεται ως, να μάθεις να λύνεις ενδιαφέροντα προβλήματα ή να μάθεις να καθοδηγείς. Προβλήματα που έχουν ήδη λυθεί μπορείς εύκολα να τα βρεις στο ιντερνετ. Αυτό που είναι δύσκολο είναι να λύσεις δύσκολα προβλήματα, να συνδέσεις και να οδηγήσεις μια ομάδα.

Αυτό που πρέπει να γίνει τόσο στο πανεπιστήμιο όσο και στο σχολείο, είναι να αφιερώσουν πολύ περισσότερο χρόνο για να κάνουν τον μαθητευόμενο να αναπτύξει ιδιαίτερες-σπάνιες δυνατότητες, παρά να τον κάνουν συμβατό μαθαίνοντας του να κάνει μια συνηθισμένη λίστα πραγμάτων.

Επιλογή Εργασίας

Γεγονός είναι ότι οι δουλειές που γίνονται με λιγοστή εκπαίδευση, αλλάζουν γρήγορα κυριότητα, καθώς οι εργαζόμενοι εύκολα αντικαθίστανται. Οι εταιρίες ψάχνουν τρόπους για να γίνει ακριβώς αυτό, επειδή ο ανταγωνισμός κάνει το ίδιο, ο αγώνας για να κατεβεί το κόστος τους. Τι σημαίνει αυτό για τον εργαζόμενο; Σημαίνει 2 πράγματα:

  1. Είτε να αποδεχτεί αυτή την πραγματικότητα, ότι είναι μέρος αυτού του αγώνα, το οποίο δεν είναι το καλύτερο
  2. ή θα πρέπει να κάνει μια δουλειά, η οποία δε μπορεί να αποτυπωθεί σε μια κόλα χαρτί.

Εάν τη δουλειά που κάνεις, μπορείς μόνο εσύ να την κάνεις, αυτό δημιουργεί κάτι σπάνιο, το οποίο είναι και το ζητούμενο στη σύγχρονη κοινωνία. Επίσης σημαντικό είναι να βρεις τι σου δίνει κίνητρο. Αυτό μπορεί να είναι τα χρήματα, η καθολική εκτίμηση, η εξουσία, η υπευθυνότητα, κτλ. Μη βιαστείτε να απαντήσετε τα χρήματα. Δοκιμάστε τη κάθε υπόθεση.

Για να κάνετε τα παραπάνω, σίγουρα η εταιρία που θα επιλέξετε δε πρέπει να είναι μεγάλη. Οι μεγάλες εταιρίες πιέζονται να φτιάξουν standard διαδικασίες, οπότε εκεί θα έχετε μικρό χώρο για πειράματα και ευελιξία. Όσο πιο μεγάλη είναι μια εταιρία, τόσο πιο δύσκολο είναι να ξεχωρίσετε και να διακριθείτε. Προσπαθήστε να βρείτε μια δουλειά σε μικρή σχετικά εταιρία, στην οποία προσπαθήστε να δώσετε το στίγμα σας, προσπαθήστε να κάνετε τη διαφορά.

Πως να συντάξετε το βιογραφικό σας. Το πιο σύνηθες είναι να παρουσιάζουμε ένα χρονικό με το που δουλέψαμε και ποια θέση είχαμε. Αυτό είναι λίγο ανούσιο αν δεν ακολουθείται από τι προβλήματα λύσαμε και τι αντίκτυπο είχαν στην εταιρία. Παρουσιάστε λοιπόν ότι η δουλειά σας βοήθησε την εταιρία να πετύχει το στόχο της.

Επιχειρηματικότητα

Το ότι ο πατέρας σας ή η μητέρα σας δεν ήταν επιχειρηματίας, αυτό δε σημαίνει ότι εσείς δε μπορείτε να είστε. Σίγουρα το σχολείο δε διδάσκει την επιχειρηματικότητα, γιαυτό και η έλλειψη του ενστίκτου να δημιουργήσεις, να παράγεις, είναι εμφανής. Οι περισσότεροι ψάχνουμε να είμαστε υπάλληλοι κάπου. Τώρα όμως, η συγκυρία αυτή της ανεργίας, ίσως είναι η καλύτερη αφορμή για να συζητήσουμε ιδέες, να φτιάξουμε ομάδες, να δημιουργήσουμε. Το κόστος για να βρεις κανάλια πελατών σήμερα είναι μηδενικό. Όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει facebook, twitter κτλ. Αυτό που χρειάζεται είναι να έχουμε τα κότσια και την ομάδα που θα το κάνει.

Πως να βρείτε την επιχειρηματική ιδέα

Για να βρούμε την σωστή ιδέα πρέπει να κάνουμε τις σωστές ερωτήσεις. Οπότε για την ιδέα Χ θα πρέπει να ρωτήσουμε τα εξής:

  1. Προκύπτει αξία για τον πελάτη;
  2. Είναι ανταγωνιστική;
  3. Πέρα από την υλοποίηση της ιδέας, τι άλλο πρέπει να γίνει
  4. Ποιος άλλος στην αλυσίδα Προμηθευτής1 -> Μεσάζων -> Προμηθευτής2 -> ΕΣΥ -> Πελάτης πρέπει να διαφοροποιηθεί για να υλοποιηθεί η ιδέα;
  5. Ποιος θα υιοθετήσει γρήγορα την ιδέα;

Σχεδιάστε κάπου (χαρτί ή πίνακα) όλη την αλυσίδα, από τον πρώτο προμηθευτή μέχρι τον τελικό πελάτη και δείτε πως η δική σας ιδέα ταιριάζει στο σχέδιο. Ίσως η δική σας ιδέα παρακάμπτει κάποιους κρίκους της αλυσίδας.

Πολλοί νέοι που θέλουν να γίνουν επιχειρηματίες πηγαίνουν στα opencoffee, tedx, ignite athens κτλ. Κατά τη γνώμη μας δε προσφέρουν τίποτα το ιδιαίτερο, ίσως λειτουργούν σαν σύγχρονες καφετζούδες. Ο μόνος γρήγορος τρόπος για να υλοποιήσετε μια ιδέα είναι να δοκιμάσετε τις υποθέσεις σας. Αν κάτι δε λειτουργεί αλλάζετε υπόθεση.

Όταν σκέπτεστε την καινοτομία, μη σκεπτόσαστε μόνο τα καινούρια κομμάτια που μπορεί να προσθέσετε σε μια αλυσίδα. Σημαντικό είναι να σκεπτόσαστε καινούριες συνδέσεις σε υπάρχοντες αλυσίδες.

Στη δεδομένη στιγμή οι νέοι έχουν την ευκαιρία να επιχειρήσουν, να παράγουν. Τα τελευταία 30 χρόνια κοιμόμασταν, περιμένοντας να μας έρθει μια δουλειά μέσω κάποιου πολιτικού γραφείου. Ήρθε η ώρα να βρούμε μόνοι μας τη λύση. Οι λύσεις που μας πρότειναν 30 χρόνια ήταν λάθος.

Αναφορές:

Clayton Christensen
http://www.amazon.com/How-Will-Measure-Your-Life/dp/0062102419

Seth Godin
http://www.amazon.com/Tribes-We-Need-You-Lead/dp/1591842336
http://www.amazon.com/Poke-Box-Seth-Godin/dp/1936719002/ref=pd_sim_b_3

Eric Ries
http://www.amazon.com/The-Lean-Startup-Entrepreneurs-Continuous/dp/0307887898/

Ash Maurya
http://www.amazon.com/Running-Lean-Iterate-Works-OReilly/dp/1449305172

Ron Adner
http://www.amazon.com/Wide-Lens-New-Strategy-Innovation/dp/1591844606/

Rotman Magazine 

Advertisements

One thought on “Εκπαίδευση | Ανεργία | Επιχειρηματικότητα | Καινοτομία

  1. Pingback: Συνεδριάζουν στο Ναύπλιο οι πρυτάνεις | NeoNafplio

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s